Suadiye Mah. Aydın Sk. No:6 D:15 Kadıköy / İstanbul
Suadiye Mah. Aydın Sk. No:6 D:15 Kadıköy / İstanbul
Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır.
Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir.
“Enerji Kimlik Belgesi” uygulaması için Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin Geçici 4. maddesinin birinci fıkrası gereğince 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni bina, bu tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar mevcut bina olarak değerlendirilmektedir.
Bu tanıma istinaden 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binaların (yeni binalar), yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması aşamasında Enerji Kimlik Belgesini ilgili idareye (belediye) sunması gerekmektedir. Aksi takdirde, yapı kullanma izin belgesi kanunen verilmemektedir.
Mevcut binalar ve 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir. Kısaca, mevcut binalar kanunen 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorundadır.
1 Ocak 2011’den itibaren binaların enerji kimlik belgesine sahip olması zorunlu tutulmuştur. 1 Temmuz 2011’den itibaren de binaların görünür yerlerine asılması zorunluluğu getirilmiştir. EKB ile gereksiz enerji kullanımı önlenir, yalıtım sayesinde yazın binaların fazla ısınması, kışın ise soğuk olması engellenir.Böylece kullanıcının giderlerinde tasarruf sağlanır. Enerji kimlik belgesinde A, B, C sınıfı çıkan binalar sayesinde %40 ila %50’ye varan bir enerji tasarrufu gerçekleşir.
2020 yılı itibari ile mevcut tüm binalara EKB alma zorunluluğu getirilmiştir. Enerji kimlik belgesine sahip olmayan binaların tapularında bu eksiklik yer alacaktır ve 2020’den itibaren bu binaların alım-satımı ve kiralama işlemleri yapılmayacaktır.
EKB apartman, ofis, otel, sağlık kurumları, AVM, toplu konut, eğitim kurumları, fabrika gibi bina tipleri için zorunlu olarak düzenlenmektedir. Sera, ağıl, ardiye, atölye, depo, sanayi faaliyetleri yürütülen ve planlanmış süresi 2 yıldan az olan, 50 m2 alandan küçük olan yerler için EKB zorunluluğu yoktur.
Evet, Türkiye’nin her yerine Enerji Kimlik Belgesi hizmeti vermekteyiz.
EKB düzenlemek için bu konuda gerekli eğitimleri alıp EKB Uzmanı Belgesi’ne sahip olan kişiler yetki sahibidir.
Ayrıca yeni ve mevcut binaların EKB düzenlenmesinde SMM ( Serbest Mühendis Müşavir) belgesi gerekmektedir.
EKB düzenlenmesi aşamasında mimari proje, makine-elektrik projesi ve ruhsat fotokopisi gerekmektedir. Binanızda ısı yalıtım raporu yok ise mevcut binada termal kamera ölçümleri ile bir röleve çalışması yapılması gerekmektedir.
Yapılacak binanın şekli ve m2 sine bağlı olarak 1-5 gün içerisinde Enerji Kimlik Belgesi tamamlanır ve teslim edilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmeliğe göre yapıl yılı 2011 yılından sonraki binalarda en az C sınıfında olmayan binalar ile yetkili EKB uzmanı tarafından yapılmayan EKB geçersizdir. Yapım yılı 2011'den önceki binalarda herhangi bir mantolama şartı ya da EKB sınıfı zorunluluğu yoktur. Enerji Kimlik Belgesi alınması yeterli ve zorunludur.
Evet, gereklidir. Mevcut binalar için 01-01-2020’ye kadar EKB alınması zorunluluğu getirilmiştir.
Hazırlanan enerji kimlik belgelerinin süresi 10 yıldır.
BEP-TR programına uygun oluşturulan proje bilgileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan BEP-TR sistemine yetkili EKB uzmanı tarafından girilir. Bilgiler sistem tarafından hesaplanarak geçerli sonuç elde edilir.
Enerji Kimlik Belgesi alınmasına uygun inşâ edilen binalar enerji ve enerji kaynaklarının kullanımında israfı önler, enerji performansında tasarruf sağlar, çevreye duyarlı yapılar gelişir, bina sahiplerinin giderlerinde tasarruf sağlar, ülke giderlerinde israfı önler. Enerji kimlik belgesinin alınmadığı binaların alım-satım işlemleri zorlaşır, buna karşılık enerji kimlik belgesine sahip olan binalar alım – satım konusunda tercih edilir.
Enerji Kimlik Belgesi, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre zorunlu hale getirilmiştir.
Enerji Kimlik Belgesi proje ruhsat alım aşaması ya da bina iskan alımı aşamasında gereklidir. Bu aşamalar belediyeden belediyeye farklılık gösterir. Mevcut binalarda ise satış ve kiralama işlemlerimde zorunlu hale gelmiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bina iyileştirmesi yapmak için finansman modelleri konusunda çalışmalarına devam ettiklerini, konunun henüz tam bir netliğe ulaşmadığını belirtmiştir. Finans modelinin düşük faizli krediye dayandığı, bunun yanında teşvik mekanizmalarının da eklenebileceği söylenmiştir.
Binan ruhsat tarihi 1 Ocak 2011’den önce ise mevcut bina olarak tanımlanır ve 01-01-2020’ye kadar mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu vardır. Ruhsat tarihi 1 Ocak 2011’den sonra ise bina yeni bina olarak adlandırılır ve yapı kullanma izin belgesi (İSKAN) alınmasından önce Enerji Kimlik Belgesi çıkarılır. Çünkü EKB olmayan bir binaya iskan verilemez.
Suadiye Mah. Aydın Sk. No:6 D:15 Kadıköy / İstanbul
0(507) 120 99 07 - info@ekbsan.com
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.